تنبلی چشم چیست؟ | تنبلی چشم یا آمبلیوپی یک بیماری در اوایل کودکی است که در آن بینایی کودک در یک چشم آن گونه که باید، رشد نمی کند. در این بیماری، مغز بیشتر بر یک چشم تمرکز می کند و عملا چشم “تنبل” را نادیده می گیرد. اگر این چشم به درستی تحریک نشود، سلول های عصبی که مسئول بینایی هستند به طور طبیعی تکامل نمی یابند.
اصطلاح تنبلی چشم، همان کاهش دید در یک چشم است، که در اوایل دوران زندگی به دلیل رشد غیر طبیعی بینایی در چشم ایجاد می شود. در این حالت چشم ضعیف یا تنبل، به سمت بیرون یا داخل چرخش می کند و دارای یک نوع سرگردانی است که نمی تواند بر روی اجسام یا یک نقطه ثابت تمرکز کند. یکی از عوامل اصلی کاهش بینایی در کودکان، تنبلی چشم است که تقریبا از بدو تولد تا حدود هفت سالگی ایجاد می شود. چشم تنبل معمولا یکی از چشم ها را درگیر می کند و خیلی کم پیش می آید که هر دو چشم تنبل باشند.
چشم هایی که دچار تنبلی هستند با استفاده از لنزهای چشمی، عینک و همچنین کاورهای چشمی درمان می شوند. ولی اگر بیماری در دوران کودکی درمان نشود ممکن است در دوران بزرگسالی به از بین رفت بینایی در فرد مبتلا منجر شود.
در بیماری تنبلی چشم، بینایی یکی از چشم ها. به خوبی رشد نمی کند. که پزشکان نام این بیماری را. آمبلیوپی گذاشته اند. این بیماری در هر سنی می تواند قابل درمان باشد. اگر درمان صورت نگیرد، مغز شما، تصاویری را که چشم ضعیف تر نشان می دهد. نادیده میگیرد که باعث. به وجود آمدن مشکلاتی. برای بینایی می شود.
تنبلی چشم به دلیل تفاوت زیاد. در تصاویر ایجاد شده. بین چشم سالم و چشم بیمار اتفاق می افتد. که در نتیجه آن دو تصویر متفاوت از لحاظ اندازه به مغز مخابره می شود. این اختلال می تواند در اثر استرابیسم (انحراف چشم) نیز ایجاد شود. از آنجا که تصویری که. از چشم آسیب دیده به مغز ارسال می شود نا واضح است مغز تصویر ایجاد شده در این چشم را نادیده می گیرد.با گذشت زمان، ارتباطات بین مغز و چشم آسیب دیده. کاهش می یابد. همین عدم ارتباط است که باعث تنبلی چشم می شود. به همین دلیل است که عینک به تنهایی نمی تواند مشکل را اصلاح کند. برای تقویت چشم تنبل ، استفاده از آن چشم ضروری است. بستن و پانسمان کردن چشم سالم. و مجبور کردن مغز به استفاده از چشم تنبل به این منظور انجام می شود.
بیماری تنبلی چشم از بیماری های شایعی است که. در سنین ۶ تا ۹ سالگی بروز پیدا می کند. که اگر قبل از هفت سالگی تشخیص داده. و درمان شود، امکان اصلاح آن به صورت کامل وجود دارد. ولی در صورت عدم درمان و توجه در این سن، می تواند عوارض خطرناکی را برای فرد مبتلا به همراه داشته باشد.
علائم رایجی که برای این بیماری وجود دارد عبارتند از:
کج شدن غیر طبیعی سر
عدم تشخیص دور یا نزدیک بودن یک شی
عدم تقارن در چشم ها
چشمی که چرخشش به سمت بیرون یا داخل سرگردان است و نمی تواند تمرکز کند.
پلک زدن های سریع یا بستن چشم
نتایج غیر عادی سنجش و آزمایش چشم ها
چشم آمبلیوپیک (تنبل) نابینا نیست. تصویر را می بیند، اما نه به به صورت واضح
تنبلی چشم بیشتر روی دید مرکزی تأثیر می گذارد و دید محیطی کمتر تحت تأثیر قرار می گیرد
تولد زودرس کودکان
داشتن وزن کم هنگام تولد
سوابق خانوادگی در بیماری های چشمی
عدم رشد کافی و مناسب
ناتوانی در رشد
از جمله عواملی که برای درمان تنبلی چشم مورد استفاده قرار می گیرد. می توان به: تجویز عینک. بستن چشمی بر روی چشم سالم. استفاده از قطره چشم آتروپین و در موارد بسیار شدید انجام عمل جراحی اشاره کرد. در مواردی که تنبلی چشم در اثر عیوب انکساری چشم یا آنیزومتروپی ایجاد شود، استفاده از عینک که توسط چشم پزشک تجویز می شود بسیار ضروری می باشد.
اگر تنبلی چشم درمان نشود منجر به مشكلات متعددی میشود:
ممكن است در چشم، آسيبهای بينايی جدی و دائمی گسترش پيدا كند.
ممكن است درك عمق (ديد سه بعدی) از دست برود. زيرا برای اين كار ديد خوب در هر دو چشم مورد نياز است.
در صورت بيمار شدن يا آسيب چشم سالم، بينايی در بقيه عمر ضعيف خواهد بود.
یک معاینه بینایی همه جانبه می تواند وجود آمبلیوپی را تعیین کند. آمبلیوپی هرچه زودتر. شناسایی شود. احتمال بهبود کامل بیشتر است. به همین دلیل مهم است که کودک در شش ماهگی، سه سالگی و سپس به طور منظم از لحاظ بینایی معاینه شود.
تنبلی چشم نوعی اختلال بینایی است. که اگر به موقع. تشخیص داده. و درمان نشود. فرد را از یک چشم، بسیار کم بینا یا نابینا میکند و با تشخیص به موقع، به راحتی و کاملا قابل درمان است.
تنها راه پیشگیری از تنبلی چشم تشخیص به موقع عوامل ایجاد کننده آن است و چون بسیاری از این عوامل برای خانوادهها ناشناخته است، چشم همه کودکان باید حداقل سه بار قبل از دبستان در زمانهای مختلف معاینه شود. همچنین اگر کودکی انحراف چشم دارد. والدین باید به محض تشخیص. او را نزد متخصص برده و تحت درمان قرار دهند.
نشانه های تنبلی چشم شامل تاری دید و درک ضعیف عمق است.
تنبلی چشم یک مشکل چشمی نیست بلکه ارتباط چشم با مغز مشکل دارد.
تنبلی چشم می تواند توسط عوامل مختلفی مانند یک عدم تعادل ماهیچه ای یا بیماری چشمی ایجاد شود.
درمان می تواند موثر واقع گردد و هر چه زودتر شروع شود بهتر است.
بابل، ميدان كشوري، سرداران ٢ ، ساختمان پزشكان روجين، طبقه ٤
شنبه تا 4 شنبه 17:00-09:00
info@drgharoei.com