انواع کراتیت (التهاب قرنیه) و درمان آن چیست؟ | کراتیت که از آن به نامهای التهاب قرنیه یا زخم قرنیه نیز یاد میشود، نوعی عارضه شایع چشمی است که به دلایل عفونی یا غیر عفونی ایجاد میشود. استفاده غیرصحیح از لنزهای چشمی میتواند یکی از اصلیترین علتهای کراتیت باشد. در ادامه اطلاعاتی درباره علائم و علل بروز کراتیت، نحوه تشخیص و درمان آن ارائه میشود.
کراتیت به دو دسته عفونی یا غیر عفونی طبقه بندی میشود. در ادامه هر یک از انواع کراتیت چشم را بررسی میکنیم:
دلایل بروز بیماری کراتیت چشمی عفونی، قارچها، انگلها، باکتریها و ویروسها هستند. کراتیت عفونی به دلیل یکی از موارد زیر ایجاد میشود:
کراتیت قارچی توسط آسپرژیلوس، کاندیدا یا فوزاریوم ایجاد میشود. کراتیت قارچی مانند کراتیت باکتریایی، به احتمال زیاد افرادی را که از لنزهای تماسی استفاده میکنند، مبتلا میکند. با این حال، امکان قرار گرفتن در معرض این قارچها در فضای باز نیز وجود دارد.
کراتیک قارچی در واقع عفونت قارچی قرنیه چشم است که معمولا متعاقب برخورد تروماتیک اسپور با سطح قرنیه چشم ممکن است ایجاد شود. دارای انتشار جهانی بوده و در نواحی گرمسیری شایع تر است. در گذشته بیماری نادری محسوب میشد، ولی امروزه بر شیوع آن افزوده شده است. میدانیم که قرنیه طبیعی نسبت به تهاجم عوامل قارچی و باکتریائی مقاوم است، اما اگر بوسیله تروما و آسیبهای مکانیکی ناشی از مواد گیاهی، خاک و جراحی گرفتار ضایعه شود، به شدت از میزان مقاومت آن کاسته میشود. در اینصورت اگر بطور معمول درمان واکنش التهابی و بیماری اولیه اینگونه مبتلایان بوسیله داروهای موضعی حاوی آنتی بیوتیک و یا کورتیکوستروئیدی صورت گیرد، اغلب قارچهای ساپروفیت موجود در هوا و خاک که در شرایط طبیعی قدرت بیماریزائی کمی دارند، قابلیت تهاجم به بافت را یافته و باعث ایجاد کراتیت قارچی میشوند.
از علائم کراتیت چشم قارچی میتوان به احساس درد در چشم، زخم قرنیه با حاشیههای سفید رنگ و گاهی پرمانند، هایپوپیون، فتوفوبی، ضایعات اقماری و قرمزی چشم اشاره کرد.
جالب است بدانید که برخی از قارچها قدرت زندگی در سطح چشم را دارند و زنده میمانند. این قارچها عبارتنداز:
تشخیص کراتیت چشم قارچی توسط پزشک انجام میگیرد.
سودوموناس آئروژینوزا و استافیلوکوکوس اورئوس دو نوع رایج از باکتریها هستند که باعث کراتیت باکتریایی میشوند.
ارگانیسمی به نام Acanthamoeba با استفاده از لنزهای تماسی رایجتر شده است. این انگل در فضای باز زندگی میکند و ممکن است با شنا کردن در یک دریاچه، راه رفتن در یک منطقه جنگلی، یا قرار گرفتن آب آلوده روی لنزهای تماسی جمع آوری شود. این نوع عفونت کراتیت آکانتامبا نامیده میشود.
این مورد عمدتا توسط ویروس هرپس سیمپلکس ایجاد میشود که از ورم ملتحمه به کراتیت پیشرفت میکند.
این مورد هم همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم بر اساس آسیب فیزیکی به چشم ایجاد میشوند. علل بروز غیر عفونی احتمالی کراتیت به شرح زیر است:
یکی از دلایل بروز کراتیت غیرعفونی، آسیب به چشم است. در صورتی که چشم با یک وسیله تیز خراش بردارد، احتمال بروز کراتیت غیرعفونی وجود دارد.
اختلالات مربوط به چشم نیز از دیگر دلایل بروز کراتیت چشمی غیرعفونی است.
خشکی چشم از دیگر عوامل بروز بیماری کراتیت چشم غیرعفونی است. در صورتی که با خشکی چشم یا کاهش حجم اشک در چشمهایتان مواجه هستید، احتمال کراتیت چشم وجود دارد.
درد چشم
حساسیت به نور
اشک و آبریزش از چشم
مهم ترین عوامل بروز این التهاب در حالتهای عفونی عوامل باکتریایی، ویروسی یا قارچی می باشند که شایعترین آنها عفونت ناشی از ویروس تبخال است.
همچنین خشکی چشم در اثر مشکل در پلک زدن یا عدم تشکیل اشک به اندازه کافی، وجود جسم خارجی در چشم، نور شدید مثل نور ناشی از جوشکاری یا انعکاس نور شدید خورشید از برف یا آب، از دیگر عوامل بروز التهاب در قرنیه هستند.
علاوه بر عوامل فوق، فاکتورهای ثانوی دیگری از جمله کمبود ویتامین آ، حساسیت چشم به مواد آرایشی، آلودگی هوا، ذرات معلق مثل گرده گیاهان، گرد و غبار، قارچ یا مخمر و سایر مواد آلرژیزا، تغذیه نامناسب، وجود یک بیماری که مقاومت بدن را کاهش داده باشد، محیط زندگی شلوغ یا غیر بهداشتی و عفونتهای ویروسی در سایر نقاط بدن، به ویژه تبخال در اطراف دهان یا تبخالهای تناسلی، از عوامل تشدید کننده این بیماری هستند.
پزشکان تاکید دارند که برای درمان هر گونه التهاب چشمی مراجعه به پزشک ضروری است و به هیچ عنوان نباید خودسرانه از قطره چشمی کورتونی استفاده کرد، چون این کار ممکن است بیماری را تشدید کرده و یا حتی باعث سوراخ شدن کره چشم شود.
آب سیاه چشم
زخم شدن قرینه
تشکیل جوشگاه دایمی در چشم
از دست دادن بینایی
متخصصان چشم پزشکی توصیه میکنند که اگر شغل شما به گونهایست که احتمال آسیب به چشم وجود دارد، حتما از عینک محافظ چشم استفاده کنید.
همچنین مصرف رژیم غذایی متعادل حاوی ویتامین آ به میزان کافی یا مصرف مکملهای مولتی ویتامین حاوی این ویتامین تحت نظر پزشک در پیشگیری از این التهاب موثرند.
در حالی که کراتیت ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد، اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای جلوگیری از وقوع آن انجام دهید. این اقدامات به ویژه برای افرادی که از لنز استفاده میکنند، مفید است.
پیشگیری از عفونتهای ویروسی نیز میتواند به کاهش خطر ابتلا به کراتیت کمک کند.
متخصصان تاکید دارند که با درمان زودهنگام، انواع التهاب قرینه قابل معالجه هستند.
با معاینه تخصصی چشم، تشخیص التهاب قرینه قطعی میشود. امکان دارد آزمون سنجش بینایی نیز انجام گیرد.
درمان معمولاً شامل داروهای چشمی است. قطرهها و پمادهای آنتیبیوتیکی و ضدویروسی تحت نظر پزشک استفاده میشوند.
نحوه درمان کراتیت چشم بستگی به عامل ایجاد آن دارد. اگر عفونت دارید، باید داروهای تجویزی مصرف کنید. پزشک ممکن است قطرههای چشمی، داروهای خوراکی یا هر دو را برای درمان کراتیت چشم تجویز کند که شامل موارد زیر است:
البته باید بدانید که نحوه درمان کراتیت چشم بر اساس نوع آن نیز متفاوت است. در ادامه روشهای درمان کراتیت چشم عفونی و غیرعفونی را بیان میکنیم:
همه اشکال عفونت کراتیت به داروها یکسان پاسخ نمیدهند، بنابراین روش درمان کراتیت چشم عفونی به یک شکل نخواهد بود. کراتیت آکانتامبا گاهی اوقات میتواند به آنتیبیوتیک مقاوم باشد، بنابراین اگر عفونت برطرف نشد، ممکن است پزشک بخواهد دوباره فرد مبتلا را معاینه کند. همچنین، داروهای ضد ویروسی ممکن است ویروسی که باعث کراتیت شده است را به طور کامل از بین نبرند. در نتیجه باید مراقب عفونتهای مکرر باشید.
کراتیت غیرعفونی نیازی به دارو ندارد. شما فقط در صورتی نیاز به نسخه درمان کراتیت چشم دارید که وضعیت چشمتان بدتر شده و به عفونت تبدیل شود. چسب چشم میتواند به محافظت از ناحیه آسیب دیده و روند بهبود کمک کند. فراموش نکنید در صورتی که به درمان کراتیت چشم نپردازید، میتواند منجر به آسیب دائمی بینایی شود.
سایر عوارض احتمالی عبارتند از:
در موارد شدید، ممکن است به روشی به نام پیوند قرنیه نیاز داشته باشید. اگر کراتیت باعث آسیب بینایی یا کوری شود، احتمالا پزشک این جراحی را برای درمان کراتیت چشم توصیه خواهد کرد.
بابل، ميدان كشوري، سرداران ٢، ساختمان پزشكان روجين، طبقه ٤
info@drgharoei.com