قطرههای چشمی برای درمان افتادگی پلک | قطرههای چشمی که برای درمان افتادگی پلک استفاده میشوند، معمولاً شامل موادی هستند که خاصیت تقویتکننده عضلات پلک یا کاهش انقباضات غیرطبیعی را دارند. در زیر به بررسی اثرات و عوارض قطرههایی که نام بردید، میپردازیم:
افتادگی پلک یک مشکل زیبایی و بینایی است که قابل درمان است و خطر جدی برای سلامت فرد مبتلا ایجاد نمیکند. افتادگی پلک بالا تا زمانی که با مردمک چشم تماس نداشته باشد و در میدان بینایی فرد تاثیری نگذارد، نیاز به جراحی ندارد ولی زمانی که افتادگی پلک شدید شود و قسمتی یا تمام مردمک را بپوشاند به صورت فوری نیاز به درمان و جراحی پلک بالا دارد.
ممکن است پلکها شل و آویزان شود که در این صورت میتوان گفت افتادگی پلک رخ داده است. نامهای دیگر افتادگی پلک، پتوز، بلفاروپتوز و بلفاروپتوزیس میباشد، چنانچه هر کدام از این نامها به گوشتان خورد بدانید که منظور افتادگی پلک است. این عارضه امکان دارد به دلایل ژنتیک، افزایش سن، ضربه و یا اختلالات پزشکی برای هر کسی پیش بیاید.
افتادگی پلک در برخی موارد همانند پتوز مادرزادی، از بدو تولد وجود دارد. ولیکن گاهاً به عنوان پتوز اکتسابی بعداً و به مرور زمان ایجاد میشود و میتواند به صورت دائمی باقی بماند و یا به طور مقطعی بروز کند که در این زمینه یا به صورت خود به خود درمان میشود و یا به دستان دکتر درمان خواهد شد. گاهی افتادگی پلک یک مشکل سطحی است که بر بینایی و سلامت فرد هیچ تاثیری ندارد و تنها ظاهر وی تاثیر می گذارد.
افتادگی پلک (پتوز) میتواند به دلایل مختلفی از جمله ضعف عضلات پلک، اختلالات عصبی یا مشکلات ساختاری ایجاد شود. درمان این عارضه ممکن است شامل استفاده از قطرههای چشمی مناسب باشد. در این مقاله، به بررسی پنج نوع قطره چشمی کلیدی شامل آپنیک، اکسی متازولین، آپراکلونیدین، آلفاگان و نفازولین و اثرات و عوارض آنها خواهیم پرداخت.
آپنیک یک آگونیست آلفا-2 است که عمدتاً برای کاهش فشار چشم در بیماران مبتلا به گلوکوم استفاده میشود. این دارو ممکن است در کاهش افتادگی پلک در برخی موارد کاربرد داشته باشد زیرا میتواند به تسهیل انقباض عضلات پلک کمک کند.
در صورتی عوارض قطره آپنیک بروز مییابند که بیش از حد دوز مصرفی، استفاده نمایید، بیش از مدت زمان تعیین شده توسط دکتر استفاده کنید و یا تداخل دارویی با داروهای دیگری که مصرف میکنید داشته باشد. قطره آپنیک اگر به درستی مصرف شود و طبق توصیههای پزشک انجام شود، عوارض خطرناکی نخواهد شود؛ اما با این حال عوارض خفیفی از سوی مصرف کنندگان (نزدیک 1 الی 5 درصد) گزارش شده است که در ادامه ذکر کردهایم:
این قطره به عنوان یک ضد احتقان و برای کاهش قرمزی چشم کاربرد دارد. در برخی موارد، بهبود در وضعیت افتادگی پلک نیز از اثرات جانبی مثبت آن محسوب میشود.
عوارضهای ممکن عبارتند از:
قطره چشم آپراکلونیدین (lopidine) که عموما به منظور تاخیر و بهبود موقتی افتادگی پلک مورد استفاده قرار میگیرد؛ در صورت استفاده بیش از حد یا بدون تجویز چشم پزشک میتواند منجر به آسیب عصب بینایی حتی نابینایی شود.
قابلیت درمان گلوکوم، کنترل فشار چشم و درمان انواع خاصی از جراحی لیزر چشم را دارد.
آپراکلونیدین، مشابه آپنیک، برای کاهش فشار داخل چشم استفاده میشود. با تأثیر بر روی سیستم عصبی سمپاتیک، میتواند در بهبود پتوز در برخی بیماران مؤثر باشد.
عوارض جانبی شامل:
داروی چشمی بریمونیدین یک نام تجاری به نام آلفاگان (Alphagan) دارد و به عنوان اگونیستهای آلفا آدرنرژیک شناخته شده است. این قطره کمک میکند تا پس از مصرف با انقباظ سریع پلکها بهبود یابد. افرادی که بعد از بوتاکس دچار افتادگی پلک میشوند از این قطره میتوانند استفاده کنند.
قطره آلفاگان از طریق رگهای خونی ملتحمه به گردش خون سیستمیک سریع جذب میشود و پس از 1 تا 4 ساعت تاثیر خودش را میگذارد.
این دارو به عنوان یک کاهنده دیگر فشار چشم در بیماران گلوکوم شناخته میشود. تحقیقی وجود دارد که نشان میدهد آلفاگان میتواند در کاهش پتوز مؤثر باشد.
عوارض احتمالی شامل:
نفازولین نیز به عنوان یک ضداحتقان برای کاهش التهاب و قرمزی چشم استفاده میشود. به طور غیرمستقیم، ممکن است به بهبود مشکلات پتوز کمک کند.
عوارض جانبی شامل:
نحوه ریختن قطره چشم (آپنیک، آفلاگان، آپراکلونیدین و اکسی متازولین) برای درمان افتادگی پلک:
همیشه توصیه میشود که قبل از استفاده از این داروها با پزشک یا متخصص چشمپزشکی مشورت کنید تا مناسبترین گزینه برای وضعیت خاص خود را پیدا کنید و از عوارض جانبی احتمالی آگاه شوید.
بابل، ميدان كشوري، سرداران ٢، ساختمان پزشكان روجين، طبقه ٤
info@drgharoei.com