اثرات روزه داری بر روی چشم | روزهداری، به ویژه در ماه رمضان، یکی از عبادات مهم در دین اسلام است که تأثیرات مختلفی بر سلامت جسم و روح دارد. در مورد اثرات روزهداری بر روی چشم، میتوان به چند نکته کلیدی اشاره کرد:
روزهداری ممکن است باعث کاهش رطوبت طبیعی چشم شود. در طول روز، عدم مصرف آب و غذا میتواند به خشکی چشم منجر شود. این خشکی ممکن است احساس ناراحتی، سوزش یا خستگی چشم را افزایش دهد.
در طول ماه رمضان، نوع و کیفیت غذاهایی که در سحر و افطار مصرف میشود، میتواند بر سلامت چشم تأثیر بگذارد. مصرف مواد غذایی غنی از ویتامینها و مواد مغذی مانند ویتامین A (موجود در هویج، اسفناج و زرده تخممرغ) و آنتیاکسیدانها (موجود در میوهها و سبزیجات) میتواند به حفظ سلامت چشم کمک کند.
برخی تحقیقات نشان دادهاند که روزهداری ن است به تغییر در فشار داخل چشم منجر شود. این تغییرات میتوانند به دلایل مختلفی از جمله تغییرات در رژیم غذایی و سطح هیدراتاسیون باشند.
نکات احتیاطی: افرادی که به بیماریهایی مانند گلوکوم مبتلا هستند، باید تحت نظر پزشک باشند و در صورت نیاز، داروهای خود را در زمان مناسب مصرف کنند.
در طول ماه رمضان، ممکن است به دلیل تغییر در الگوی خواب و بیداری(بیداری در شب و خوابیدن در روز)، خستگی چشم افزایش یابد. خواب ناکافی در طول روزهداری میتواند به خستگی چشم و کاهش تمرکز منجر شود. خواب کافی برای ترمیم و بازسازی سلولهای چشم بسیار مهم است.
نکات برای بهبود خواب:
روزهداری میتواند به بهبود روحیه و کاهش استرس کمک کند. این تأثیرات مثبت روحی ممکن است به بهبود کیفیت خواب و در نتیجه سلامت چشم کمک کند.
مدیتیشن و آرامش: فعالیتهای مانند مدیتیشن و تمرینات تنفسی در طول ماه رمضان میتوانند به بهبود سلامت روان و در نتیجه سلامت جسم کمک کنند.
در روزه داری باید به چند بیماری توجه ویژه داشت:
۱) در بیمارانی که خشکی چشم ایشان بخاطر کمبود ترشح اشک هست روزه داری و در نتیجه کم آبی بدن میتواند باعث خشکی چشم شود.
در افراد با سندرم شوگرن که علاوه بر خشکی چشم، خشکی دهان نیز دارند اثرات روزه داری محسوس تر هست.
۲) در افراد با نزدیک بینی شدید شیوع جداشدگی خلفی مایع زجاجیه بعلت آبکی بودن زجاجیه بیشتر است، روزه داری و کم آبی ممکن است باعث کاهش حجم زجاجیه و احتمال افزایش خطر سوراخ یا پارگی شبکیه میشود، از طرفی شبکیه در این افراد نازک هست وممکن است روزه داری باعث اختلالات تغذیه ای لکه زرد شبکیه میشود.
۳) کسانی که تحت عمل جراحی عیوب انکساری ( لیزیک، لازک، PRK ) قرار گرفته اند روزه داری در ماههای اول پس از عمل و تا زمان ثابت شدن شماره چشم میتواند به چشم آسیب برساند.
۴) فشار داخل چشم در زمان روزه داری بخصوص در صبح ها پایین می آید و از طرفی بعد از مصرف مقادیر زیادآب در زمان افطار فشار چشم بالا میرود که این نوسانات فشار چشم در بیماران با بیماری گلوکوم ( آب سیاه ) پیشرفته آسیب رسان است.
در بیمارا گلوکومی که تنظیم اتوماتیک خونرسانی سر عصب بینایی دچار اختلال هست، روزه داری و کم آبی ناشی از آن باعث افت فشار خون و در نتیجه کاهش خونرسانی سر عصب بینایی میشود که در افراد با گلوکوم پیشرفته مضر است.
۵)در بیماریهای عصب بینایی مثل سکته عصب بینایی ( AION ) و نوروپاتی های توکسیک و تغذیهای که یک چشم درگیر شده با روزه داری و کم آبی بدن ممکن است چشم دیگر هم در معرض خطر باشد.
۶) در افراد دیابتی در هنگام روزه داری بعلت افزایش غلظت خون ممکن است شیوع انسداد ورید شبکیه افزایش یابد.
۷ ) در بیماران با تخریب لکه زرد شبکیه بعلت کهولت سن (AMD) که هم مسائل التهابی و هم کمبود تغذیهای دخالت دارند روزه داری در این بیماران باعث آسیب لکه زرد شبکیه میشود.
به طور کلی، روزهداری میتواند اثرات مختلفی بر روی چشم داشته باشد. برای حفظ سلامت چشم در طول ماه رمضان، مهم است که به تغذیه مناسب، مصرف آب کافی در ساعات غیر روزه، و استراحت کافی توجه شود. در صورت بروز مشکلات جدی یا احساس ناراحتی، مشاوره با پزشک متخصص توصیه میشود.
بابل، ميدان كشوري، سرداران ٢، ساختمان پزشكان روجين، طبقه ٤
info@drgharoei.com